Welcome to Our Website

‘İş hayatında kadın dayanışmasını güçlendirelim’

CEYDA ULUKAYA / İstanbul – Aralarında Türkiye’nin de olduğu 33 farklı ülkede 8 bini aşkın kadın liderin küresel ölçekte bir etkileşim ağı oluşturduğu Uluslararası Kadın Forumu (International Women’s Forum-IWF), kadın liderliğinin gelişmesi ve eşitliğin sağlanması misyonuyla 50 yıldır faaliyet gösteriyor. Türkiye’de bu yıl onuncu yılını kutlayan kuruluş, mentorluk, ağ geliştirme, kariyer gelişimi programları ve dünya standartlarında liderlik eğitimleriyle bu misyonu güçlendirmek üzere çalışıyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak üst düzey yöneticilerden oluşan 30 farklı sektör temsilcisi üyeye sahip kuruluş, kadın liderliğinin sürdürülebilir gelişimi yoluyla çalışma hayatında eşitliği sağlamayı, kadın lider ağını hem niteliksel hem niceliksel olarak güçlendirmeyi hedefliyor.

Kadın kadının yurdudur

Derneğin çalışmalarını Milliyet’e anlatan IWF Türkiye Başkanı Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün, “IWF, kadınların iş hayatında ilerlemesini desteklemek için kurulan dünya çapında bir işbirliği ve etkileşim ağı. Bu kadınların ortak meselesi de kadın liderliğinin dönüştürücü gücüyle fırsat eşitliğinin, sosyal ve ekonomik dönüşümün, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması. Bu da her biri kendi alanında önde gelen, güçlü ve başarılı üyelerin etki alanını genişleterek mümkün. IWF Türkiye olarak bu ağın dışına etkide bulunmayı önemsiyor, bu yüzden birlikte güçlüyüz diyoruz. Bu ağı hep birlikte güçlendirmemiz lazım” diyor.

Öngün, iş hayatında erkekler arasında örtük bir dayanışma olduğunu, bunun kadınlar arasında da sağlanması gerektiğini şöyle anlatıyor:

“Erkekler dünyasında bir abicilik meselesi var, bunu hepimiz biliyoruz. Tanıştıkları üçüncü dakikadan itibaren birbirine abi diyorlar ve abicilik gerçekten bir desteğe dönüşüyor. Buna ablacılık mı, kız kardeşlik mi deriz, yoksa başka bir deyiş mi buluruz bilmiyorum ama biz de bunu başarmalıyız. Benim hayalim kadınlar arasında sahici dayanışmayı, kadın kadının yurdudur anlayışını benimseyen bir bilinç düzeyine ulaşmak. IWF Türkiye’nin de bu bilince katkı sağlayacak bir etki alanına ulaşması için çalışıyoruz.”

IWF Türkiye hakkında

IWF Türkiye’nin toplam yüz üyesinin yer aldığı kurumların yüzde 18’inde yönetim kurulları tamamen kadınlardan oluşuyor. Üyelerin çalıştıkları şirketlerde işe alım ve terfi süreçlerinde cinsiyet eşitliğini destekleyen politikaların yanı sıra kadın liderlik eğitimleri ve mentorluk programları bulunuyor. Üyelerin görev aldığı kurumlar BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na taahhütte bulunmak, Global Compact imzacısı olmak gibi sorumluluklar üstleniyor. Üyeler davet usulü katılım sistemiyle çalışıyor.

“Sokak KadınlarıN”

PlumeMag’in kurucusu Bihter Ayyıldız’ın “Yerel kalkınırsa değer katlanır” sloganıyla 2022 yılında hayata geçirdiği Green Up Meetings konferans serisinin beşinci edisyonu, “Sokak KadınlarıN” temasıyla, 9 Mart Cumartesi günü Saint Benoît Lisesi Silüet Salonu’nda, Local Makers paydaşlığında ve Katalist içerik danışmanlığında gerçekleştirilecek.

Kadınların sokak hakkına odaklanan konferansta her biri farklı alanlarda kendine has mücadelesini vererek yaşam hakkını, sokak hakkını, fiziksel ve manevi ifade hakkını, iş hakkını savunan kadınlara söz verilecek. Green Up Meetings No.5’de  Şükran Moral, Zeynep Atakan, Ayça Kaya, Hande Şekerciler, Ebru Koralı, Aslıhan Begüm Gökçınar, Bedia Beyükgebiz, Jülide Erdoğan, İpek Özbey, Bedia Ayşegül Tansen, Senem Toluay Ilgaz ve Talya Aydın gibi çok değerli isimler yer alacak.

Türkiye’nin sürdürülebilirlik odaklı güncel yaşam tarzı içerik platformu ve topluluğu PlumeMag’in kurucusu Bihter Ayyıldız’ın hayata geçirdiği Green Up Meetings’in beşinci edisyonu, 9 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Etkinlik, Local Makers paydaşlığında ve Katalist içerik danışmanlığında, Mey Diageo ve Sephora’nın katkılarıyla, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle Saint Benoît Lisesi Silüet Salonu’nda gerçekleşecek.

Katılım ücretsiz

“Sokak KadınlarıN” başlıklı etkinlikte her biri farklı alanlarda kendine has mücadelesini veren, iş ve yaşam hakkını, sokak hakkını, kadın olarak fiziksel ve manevi ifade hakkını savunan kadınlar söz alacak, kadınlar birbirine cesaret ve umut verecek. Konuşmaların yanı sıra gün boyunca çeşitli performans ve sürprizlerle katılımcılara bir gün sunacak Green Up Meetings No.5’de, etkinlik günü dört farklı atölye de hayata geçirilecek.

Ayrıca, gün boyunca, etkinliğe paralel olarak kadın girişimcilerin bir araya geleceği, deprem bölgelerinden üreticilerin yer alacağı Local Makers Market faaliyette olacak. Tüm panel ve atölyelere katılımın ücretsiz olduğu Green Up Meetings No.5’e katılmak için Green Up Meetings’in Instagram sayfasında yer alan kayıt formunu doldurmak yeterli.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....